Terwijl de Amerikaanse verkiezingsuitslagen woensdagochtend nog binnendruppelden, rapporteerde supermarktketen Ahold Delhaize de derdekwartaalcijfers. Een groot deel van de omzet van het concern komt uit de VS. De vergelijkbare omzet van Amerikaanse ketens als Food Lion en Giant liet in het afgelopen kwartaal weer een herstel zien.
Ahold Delhaize rapporteerde in het derde kwartaal een omzet van 22 miljard euro, waarvan bijna twee derde afkomstig is van supermarkten uit de Verenigde Staten (omgerekend 13,5 miljard euro). De grootgrutter zag in de Verenigde Staten de omzet nog wel iets dalen maar dat was mede het gevolg van het verkopen van de Amerikaanse boodschappenbezorger FreshDirect. De vergelijkbare omzet, oftewel de extra omzet die het concern uit bestaande winkels wist te halen, trok wel weer aan. Deze omzet kwam 1,8 procent hoger uit in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2023.
Niettemin is in de vergelijkbare omzet een duidelijk herstel zichtbaar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Toen was er nog sprake van krimp (zie grafiek) Bovendien was de groei iets hoger dan waar analisten op hadden gerekend (1 procent).
Vergelijkbare omzet Verenigde Staten trekt weer aan
Bron: kwartaalverslagen Ahold Delhaize, inventarisatie VEB. Margeverandering in aantal basispunten in donkerblauw (balken, linkeras) en vergelijkbare procentuele omzetgroei (lijn, rechteras).
Aan de oostkust van de VS wordt door Ahold Delhaize hard gevochten om supermarktklanten. Om de concurrentie van ketens als ShopRite en prijsvechter Aldi het hoofd te bieden, investeert Ahold Delhaize fors in het oplappen van de Amerikaanse keten Stop & Shop. Ahold Delhaize-ceo Frans Muller wil daarbij voor het einde van het jaar 32 ondermaats presterende Stop & Shop-winkels sluiten.
Het investeren in het opknappen van winkels gaat wel ten koste van de winstgevendheid. Zo daalde de operationele winstmarge naar 4,2 procent (tweede kwartaal 2024: 4,7 procent) Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter sprake van een kleine verbetering (4 basispunten, zie de blauwe balken in het staafdiagram). Dit zal de zorgen over margedruk door verhoogde concurrentie aan de Amerikaanse oostkust mogelijk kunnen wegnemen.
Nederland en België
Ondertussen zag het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn, Etos en webwinkel bol.com in Europa (omzet: 8,5 miljard euro in het 3e kwartaal) de vergelijkbare omzet groeien met 1,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Wel zorgde het stopzetten van de tabaksverkoop bij Albert Heijn voor een negatief effect. Impact: min 3,3 procent.
De verkopen in Europa namen vooral online toe (met 10 procent). In Nederland en België kon Ahold Delhaize daarnaast opnieuw marktaandeel winnen. Het supermarktconcern wist de vergelijkbare-omzetverwachting van het analistengilde dan ook ruim te kloppen (analistenverwachting: 1 procent).
Minder groei, maar opnieuw hogere winstgevendheid in Europa
Bron: kwartaalverslagen Ahold Delhaize, inventarisatie VEB. Margeverandering in aantal basispunten in groen (linkeras) en vergelijkbare procentuele omzetgroei (rechteras).
De operationele winstgevendheid in de regio Europa verbeterde tot 3,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het vierde kwartaal van 2022 (analistenconsensus: 3,8 procent). De winstgevendheid verbeterde dankzij sterke prestaties in Nederland en België. In België gingen deze week de laatste Delhaize-filialen over naar een zelfstandige ondernemer. Die verschuiving naar het franchisemodel verbetert de winstgevendheid van Ahold Delhaize.
Het supermarktconcern uit Zaandam ligt naar eigen zeggen nog altijd op koers om zijn jaardoelen te halen. “Een solide prestatie”, zo sprak topman Muller. Voor 2024 rekent Ahold nog altijd op een operationele winstmarge van 4 procent of hoger op groepsniveau. Ook maakte Ahold Delhaize bekend vanaf volgend jaar – net als vorig jaar – voor 1 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen.
Het aandeel Ahold Delhaize noteerde in de ochtendhandel tot 8 procent hoger, maar die koerswinst liep gedurende de dag terug tot zo’n 3 procent.
De aanvankelijke koersstijging mag vermoedelijk niet los worden gezien van de verkiezingswinst van Donald Trump. Door het bezit van maar liefst vijf supermarktketens aan de Amerikaanse oostkust kan Ahold Delhaize (mogelijk) profiteren van lagere belastingen in de Verenigde Staten. Een belangrijk onderdeel van Trumps campagne bestond uit de boodschap dat hij de vennootschapsbelasting wil verlagen van 21 procent naar 15 procent. Het betekent ongetwijfeld dat er netto meer winst uit de VS in de kas van het hoofdkantoor Zaandam zal stromen.